FD med i stort forskningsprojekt om ankelskader

Floorball Danmark bliver en del af forskningsprojekt vedrørende ankelforstuvninger i dansk idræt. Projektet udføres af Spraino i samarbejde med Aalborg Universitet og Hvidovre Hospital.

Floorball Danmark har sammen med en række andre specialforbund sagt ja til at være en del af et historisk stort forskningsprojekt om ankelforstuvninger i dansk idræt. Forskningsprojektet udføres af Spraino ApS i samarbejde med Aalborg Universitet, Hvidovre Hospital og internationalt anerkendte forskere. Forskningsprojektet har til formål at undersøge ankelforstuvninger i dansk indendørssport på divisions- og liganiveau. Projektet bakkes op af Danmarks Idrætsforbund og Floorball Danmark, der opfordrer alle inviterede klubber til at deltage i projektet.

– Vi har her en fantastisk mulighed for et unikt samarbejde, som vi ser meget positivt på med tanke på at projektets formål, udtaler Sportskonsulent Frederik Bloch.

Floorball Danmarks herre- og U19-herrelandshold kommer begge til at indgå i forskningsprojektet. Floorball Danmark håber, at de foreninger, der får tilbuddet om at deltage i projektet, har lyst til at være med, så vi kan blive klogere på, hvordan ankelskader i floorball kan forhindres fremadrettet.

Forstuvninger af ankelleddet udgør årligt op mod 30 % af alle sportsskader. Sportsudøvere, der tidligere har oplevet at vrikke om på anklen, har næsten fem gange større risiko for at få en ny ankelforstuvning på et senere tidspunkt.

Sådan foregår projektet

Projektet foregår ude i klubberne og vil omfatte 3000 udøvere på divisions- og liganiveau i hele Danmark. Når klubben har sagt ja til at deltage i projektet, vil der blive indsamlet information via en spørgeskemaundersøgelse. Denne information danner grundlag for den videre undersøgelse, som foregår via et SMS-system. Deltagerne vil på ugentlig basis få tilsendt 6 spørgsmål som omhandler spilletid, ankelforstuvninger og tiltag til forebyggelse af ankelforstuvninger. Projektet har en varighed på 12 måneder.

Udøvere, der har haft en ankelforstuvning i løbet af de seneste to år, opfordres ligeledes til at deltage i et såkaldt lodtrækningsstudie. Hvis man er blandt de tilfældigt udvalgte, vil man få muligheden for at anvende Spraino et helt år.

Floorball Danmark håber, at floorballforeninger vil være med til at gøre en forskel for dansk idræt og sætte fokus på den skade, som sidste år sendte 42.000 danskere på skadestuen med en ankelforstuvning.

Dansk Idrætsforbund har også omtalt projektet i en artikel på deres hjemmeside. Se mere om Spraino på spraino.com.

Kontakt

Filip Gertz Lysdal, Forskningsansvarlig, filip@spraino.com

Frederik Bloch, Floorball Danmark, fb@floorball.dk

Anne Mette Trier, Idrættens Innovationslab, DIF, amt@dif.dk

Foto: Spraino