FORBUND

OM FORBUNDET

Floorball Danmark (FD) er idrætsforbund og kompetencecenter for floorball i Danmark.

Internationalt benyttes navnet Floorball Denmark. Forbundet er som specialforbund på nationalt plan medlem af Danmarks Idrætsforbund (DIF) og på internationalt plan medlem af International Floorball Federation (IFF).

Forbundets formål er at arbejde for, at floorball i Danmark kan udøves af de, der måtte ønske det, på det niveau de måtte ønske det og under den form, de måtte ønske det.

Som det øverste faglige og administrative myndighed har Floorball Danmark følgende opgaver:

At være et kompetencecenter der producerer, indsamler, behandler og formidler viden og erfaringer inden for floorball.

At virke for samarbejde i såvel idrætslig som administrativ henseende mellem forbundets medlemmer.

At repræsentere og varetage sine medlemmers interesser ved at arbejde for fælles mål såvel udadtil som indadtil

At være fællesorgan for sine medlemmer overfor danske organisationer og udenlandske hovedidrætsorganisationer, til hvilke henvendelse derfor kan ske gennem forbundet.

At forvalte de midler, der er stillet til rådighed for Floorball Danmark på bedst og mest økonomisk holdbare måde til gavn for de enkelte foreninger, medlemmer, og sporten generelt.

At overvåge overholdelse af de for floorball-spillet fastsatte regler m.v. og give bindende fortolkninger af disse samt afgøre opståede spørgsmål om deres forståelse

At afholde eller lade afholde mesterskaber for Danmark, landskampe, repræsentative kampe, stævner og opvisningskampe.

FLOORBALL DANMARKS HISTORIE

1950

Amerikanske fabrikanter udvikler plasticstave til udendørs brug, når ishockey-hallerne er lukket. Til at begynde med foregår udendørs hockey med en lille hvid puck, men da den hurtigt viser sig upraktisk, skifter man til den hullede, hvide bold, vi kender i dag. 

1970

En hollandsk importør køber en større mængde sæt hjem fra de amerikanske fabrikanter, og kort efter besøger en gruppe svenske udvekslingsstuderende butikken. De studerende nogle sæt med hjem til Göteborg, hvor en ny sport, Floorball, opstår. 

 

1972

Carl-Åke Ahlkvist, bror til en af de svenske studerende, ser kommercielle muligheder i den nystartede sport og grundlægger virksomheden Unihoc, som i dag er blandt verdens største leverandører af floorball-udstyr. 

1986

Fem år efter stiftelsen af det svenske floorball-forbund etableres det internationale floorball-forbund (International Floorball Federation, IFF). Der bliver etableret internationale regler og retningslinjer, og der bliver arrangeret turneringer på kryds og tværs af de tre første medlemslande, Finland, Sverige og Schweiz. 

 

1989

Floorball Danmark stiftes i Aalborg under navnet Dansk Floorball Union. Stifterne går hårdt og idealistisk til værks med at udbrede kendskabet til sporten herhjemme.

Vigtigst af alle målsætninger er, at forbundet bliver optaget i Danmarks Idrætsforbund (DIF), og dermed bliver anerkendt som specialforbund. Det viser sig dog at blive en mangeårig kamp.

1991

Danmark bliver optaget i det internationale floorball-forbund sammen med Norge, ét år før Ungarn og den første internationale floorball-kongres, og to år før vores første landsholdskamp mod Norge.

 

1995

Dansk Floorball Union slår sig sammen med Dansk Hockey Union (DHU) for at opfylde adgangskravene til Danmarks Idrætsforbund på minimum 1.000 registrerede medlemmer og minimum 25 klubber og foreninger fordelt på mindst ni amter. Partnerskabet med DHU er i høj grad symbolsk, da begge forbund har selvstændige bestyrelser og økonomi. 

1996

Danmarksturneringens første ungdomsrække ser dagens lys. Floorball er på vej til at blive en bredere kendt, mere professionel sport, og medlemstallene begynder at stige.  

 

1999

Kvindelandsholdet spiller sine første officielle kampe, blot to år efter, en kvinderække er blevet introduceret i Danmarksturneringen. To år senere ser U19-landsholdet også dagens lys.

1996

Danmarksturneringens første ungdomsrække ser dagens lys. Floorball er på vej til at blive en bredere kendt, mere professionel sport, og medlemstallene begynder at stige.  

 

2007

Dansk Floorball Union er vært for kvindeverdensmesterskaberne i Frederikshavn i maj måned. Ti lande dyster om titlen som verdens absolut bedste floorballspillere. Den endelige vinder er Sverige, efter et suverænt 7-3 finaleresultat mod Finland.

2008

Efter 13 års partnerskab går Dansk Floorball Union og Dansk Hockey Union hver til sit, og bliver hver især registreret som selvstændige forbund.

 

2009

Dansk Floorball Union er vært for klubmesterskabet EuroFloorball Cup, Turneringen afholdes i Frederikshavn i Oktober, og otte europæiske klubber deltager i mesterskabet.

2014

Dansk Floorball Union udpeges som spydspidsidræt i DGI og DIFs store visionsprojekt ‘Bevæg Dig For Livet,’ der har til formål at øge danskernes aktivitetsniveau på tværs af alder og baggrund, og præsentere de mange forskellige sportsgrene, Danmark har at byde på. 

 

2016

Dansk Floorball Union gennemgår en større renovering af både forbundets branding og dets markedsføring, strategi og processer. Som led i dén proces skifter omdøbes forbundet til Floorball Danmark

2020

For første gang i sportens historie arrangerer Floorball Danmark en VM-kvalifikationsrunde på dansk grund. Kvalifikationsrunden afholdes i Arena Nord i Frederikshavn. Begivenheden er en succes, og Arena Nord og Floorball Danmark indgår efterfølgende flere aftaler. 

Pokalturneringens final four bliver fremover spillet i Arena Nord, og turneringen som helhed omdøbes til Arena Nord Cup.