Landstræner: Fire år giver tid at arbejde med ny træningskultur

Q&A med Martin Lytje, der fortsætter som damelandstræner. Floorball Danmark har spurgt, hvilke områder der arbejdes med i de kommende fire år.

Hvilke opgaver venter der på den korte bane forud for VM-kvalen 2019?
– I første omgang skal vi skabe den bruttotrup, som vi skal arbejde med frem mod VM-kvalen – og forhåbentligvis VM 2019. Efter et VM er det naturligt, at en række spillere stopper af forskellige årsager, og en række nye kommer ind i billedet, ligesom nogle spillere “rykker” ind i nye roller og kategorier. Den sammensætning bliver første store opgave for os – nemlig at finde ud af, hvem der skal med på rejsen.

Hvad er dine forventninger til de kommende fire år som landstræner?
– Fire år giver for alvor tid til at arbejde med en ny strategi, som skal rykke det sportslige niveau. Vi kan tillade større fokus på den gruppe af unge talenter, der er på vej op, og vi kan arbejde med en ny træningskultur, som kræver tid. Det længere perspektiv gør, vores strategi i højere grad kan gennemsyre alle beslutninger, vi træffer – samtidig med vi kan holde fokus på de nedslagspunkter, der undervejs kommer med landskampe og så videre. Målet er at skabe en forudsætning til næste VM, hvor vi er mindre afhængig af ydre omstændigheder for at kulminere. En forudsætning for, at vi med større sandsynlighed træder ind til de afgørende kampe som favorit.

Hvad er vigtigt for jer at arbejde med for at videreudvikle spillerne?
– Hvis vi skal forløse vores potentiale, skal vi skrue endnu hårdere på en række elementer. Det commitment, vi kræver af vores landsholdsspillere, vil blive endnu mere tydeligt, og krævene til den enkelte skærpes. Vi har teknisk og taktisk dygtige spillere, og det store parameter med mest forbedringspotentiale er fysikken. Derfor vil vi have et stort fokus på den fysiske træning og udstyre spillerne med de redskaber, der skal til for at udvikle netop dette. Vi vil følge spillernes fysiske udvikling kontinuerligt og sikre, vi løfter gennemsnittet for holdets fysikprofil. Når jeg kigger på et hold som Slovakiet, som jeg mener er det klart stærkeste hold i laget 5-10, så er deres fysiske kapacitet en dominerende faktor. Hvis vi vil derop, er fysikken et absolut nødvendigt element, der skal forbedres. Det afgørende for videreudviklingen af spillerne er, at vi optimerer rammen for holdet, og at den enkelte spiller tager ansvar for sin træning målrettet i hverdagen. De, der vil med på rejsen, skal vise deres commitment igennem den kommende periode, og vi vil gøre alt for dem, der er klar til det.

Læs også: Trænerteamet fortsætter i spidsen for damelandsholdet