Q&A: Damelandstræneren vil se spilleglæde og vilje

Damelandsholdet tager fredag til optaktsturneringen 6 Nations Floorball Cup, der bliver sidste test inden VM i starten af december. I forbindelse med optaktsturneringen bringer Floorball Danmark en Q&A med landstræner Martin Lytje.

Det er sidste test inden VM, hvad kommer I til at fokusere på?
– Overordnet er der to fokusområder for denne turnering. Det spillemæssige aspekt og sammenholdet. I forhold til det spilmæssige er det særligt vores defensive koncept, som skal forfines og dyrkes op til VM. I forhold til sammenholdet handler det om, at de rutinerede spillere tager ansvar, de som skal spille en større rolle end tidligere udfylder disse – og de helt nye debutanter viser mod og vilje. Det er essentielt, at balancen mellem de tre “grov kategorier” er perfekt, hvis vi skal lykkedes med vores udtryk til VM.

Nogle af weekendens modstandere kan vente i play off ved VM. Hvordan bruger I det i jeres forberedelser?
– Det spiller ikke mere end en sekundær rolle ved denne turnering. Inden en play off-kamp ved VM venter der tre udfordringer i gruppespillet (Thailand, Japan og USA, red.), som skal tages særdeles alvorligt. Det er klart, vi i trænerteamet kigger på mulige modstandere længere fremme i turneringen, og det forholder vi os til i vores forberedelser til VM generelt.

De modstandere, der kan vente i play off kampen, har vi rigtig god viden om, og det er selvfølgelig interessant for Mette (Faurholt Nielsen, red.) og jeg at se deres form så tæt på VM. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så vil vi gå ind til en play off-kamp som underdog, men med en klar plan og tro på os selv. Det tror jeg ikke, noget ved denne turnering vil ændre på.

Hvad håber du at få svar på ved 6 Nations i forhold til VM-truppen?
– Det vigtigste for mig er, at jeg ser et energifyldt, optimistisk og sulten hold ved 6 Nations. Jeg vil se spilglæde og viljen til at ofre sig for sit hold og sine holdkammerater. Jeg stoler så meget på vores taktiske fundament og spillernes forståelse, at det for en gang skyld vil være en anelse mindre vigtigt, når jeg vurderer spillerne frem mod VM. Jeg tror på, der brænder en ild og en lyst til at bevise sig hos spillerne, og det håber jeg at blive bekræftet i.

I spiller to kampe om fredagen og kan risikere en hviledag om lørdagen. Hvad betyder det for jer?
– Det er naturligvis ikke optimalt, men vi bruger ikke tid på ting, vi ikke kan ændre. Vores fredag bliver hektisk, og vi planlægger efter bedste evne den dag.
Skulle vi få os en hviledag lørdag, så tager vi det positive ved den situation og bruger dagen på dybere analyse af fredagens kampe med spillerne, ser lidt floorball og en masse socialt samvær.

Hvad er succeskriteriet for træningsturneringen?
– Der er absolut ingen resultatmål ved denne turnering. Det handler om, at vi skal blive klar til VM, spille mod ekstremt kvalificeret modstandere, give debutanterne værdifuld erfaring og skabe relationer på og uden for banen. Vi skal teste en masse formationer og konstellationer, vi skal se, hvordan spillerne reagerer i forskellige situationer, og alle skal have spilletid. Succeskriteriet er at lande i København søndag aften med en VM-klar, sammentømret og sulten trup.

Læs også: Damerne finpudser VM-formen i weekenden