Portræt af Mikael Karlberg

Danmarks nye landstræner har både et imponerende cv og trænet flere af verdens bedste. Mikael Karlberg er stockholmeren, der flyttede til Skåne – og nu tager over sundet.

1992 bød et stort sportsligt øjeblik. Danmarksturneringen i floorball blev nemlig afviklet for allerførste gang med Aalborg Flyers som de første mestre. På samme tid tog en 16-årig knægt små 600 kilometer nordøst en beslutning, der 24 år senere skulle blive vigtig for den netop søsatte sport i Danmark.

Mikael Karlberg havde selv spillet floorball i nogle år, men efter denne sommerferie vendte han tilbage som træner. Derfor mødte han op til sæsonen 1992/93 som ungdomstræner for 1980’er-årgangen i den stockholmske forstadsklub Hässelby IBK.

– Jeg har faktisk altid gerne ville være træner. Min lillebror er fra 1980 og spillede på holdet, så da jeg fik muligheden for at være træner for ham, slog jeg til, fortæller Mikael Karlberg, der fortsatte med at træne forskellige hold i barndomsklubben frem til 2002.

Omkring årtusindeskiftet oplevede svensk floorball stor udvikling. 100.000 licenserede spillere blev rundet, effektiv spilletid blev introduceret og én finalekamp blev indført. Efter et par sæsoner på øen Gotland vendte stockholmeren i 2004 tilbage til sin hjemby. Hjerteklubben AIK stod klar med en kontrakt som assistenttræner. Få måneder forinden havde klubben fra Solna tabt SM-finalen.

– AIK er en klub, der betyder virkelig meget for mig. Jeg er AIK’ere og har både fulgt deres ishockey- og fodboldhold. Så at komme til dem var simpelthen en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg lærte samtidigt rigtigt meget i denne periode ved at arbejde sammen med dygtige trænere og spillere.

Selv om AIK kun havde været i den bedste række i få år, blev der satset stort med flere profilerede landsholdsspillere. I Karlbergs første sæson vandt holdet grundspillet og var godt på vej mod sin anden finale i træk.

Flittig besøgende i Globen

Derfor var det helt naturligt, at den ene ende var fyldt med AIK-fans, da SM-finalen i 2005 skulle afgøres i Globen for første gang. Mikael Karlbergs første SM-finale blev dog ingen succes, da en 2-0-føring blev vendt til et 2-3-nederlag mod Warberg foran 14.656 tilskuere.

At AIK nåede finalen året efter, var dog ikke helt så naturligt efter en beskeden femteplads i grundspillet. AIK leverede dog en stærk afslutning på sæsonen, og så ventede en ny finale i nationalarenaen. Tredje gang var lykkens gang, og efter en finalesejr på 6-2 over Pixbo kunne både klubben og Karlberg kalde sig svensk mester for første gang.

– Det er en af de bedste dage i mit liv. At være i Globen var stort hver gang, men det var en fantastisk oplevelse at gå hele vejen, fortæller han.

I den efterfølgende sæson blev kvartfinalen endestationen, men ved Europa Cup’en gik AIK hele vejen. I 2008 blev det til ny triumf i Europa Cup’en og samtidigt en tilbagevenden til Globen. Igen blev det til et smalt nederlag i SM-finalen mod Warberg – denne gang efter straffeslag. Dermed kunne Mikael Karlberg gøre status efter fire sæsoner i AIK med et SM-guld, to sølv og to Europa Cup-titler.

Turen går til Skåne

I 2008 flyttede Karlberg til Skåne for at blive cheftræner i FC Helsingborg. Fusionsklubben havde lige akkurat havde reddet en ny sæson i SSL. Det blev til tre sæsoner i FCH, som han førte til slutspillet i sin anden sæson.

– Jeg havde simpelthen behov for at tage skridtet videre i min trænerkarriere. Den mulighed var helt perfekt i FC Helsingborg som cheftræner, fortæller Mikael Karlberg, der grundet privatlivet efterfølgende blev boende i det sydsvenske.

Efter syv sæsoner i SSL fortsatte karrieren derfor i lavere rækker hos skånske klubber. Først i 2. divisionsklubben IK SödraDal og derefter i Malmö FBC med Stefan Hedorf og Kenneth Danielsen i den næstbedste række. Karlberg havde dog ikke droslet ned for sin trænerkarriere.

Den internationale scene

I efteråret 2011 vikarierede han som assistenttræner for Sveriges herrelandshold, mens han samtidigt tog hul på en toårig periode som assistenttræner for Sveriges U19-herrer. I maj 2013 blev arbejdet forløst, da han sammen med det svenske U19-landshold vandt VM-guld i Tyskland.

Siden hen har han fungeret som scout og det, man på svensk kalder läktarcoach, for det svenske herrelandshold. En läktarcoach er en træner, der sidder på tribunen med bedre overblik og kommunikerer derfra med bænken via headset. Dermed var Karlberg en del af det trænerteam, der vandt VM-guld på hjemmebane i Göteborg i 2014.

– Det er en ære at repræsentere landshold, og samtidigt gav det mulighed for at arbejde sammen med de bedste spillere. VM-guldet med U19-landsholdet var rigtigt sjovt, men også meget intensivt. Holdet havde mange stærke karakterer og personligheder, der var fantastiske at arbejde med.

Mikael Karlberg bor i dag i Malmö med sin familie. Seneste trænerrolle var i sidste sæson som cheftræner for AIK i SSL, mens han i denne sæson har fungeret som scout for Höllvikens SSL-hold. Næste opgave bliver en ny udfordring for den rutinerede og alsidige svensker – at stå i spidsen for et herrelandshold – det danske herrelandshold.

Læs også: Svensk mestertræner i spidsen for herrerne

 

Fakta om Mikael Karlberg

Født 1976 i Lissabon
Bosat Malmö med familie
Uddannelse Idrætspædagog
Træneruddannelse Elitetræneruddannelsen (Svensk Innebandy Förbund)

Trænerkarriere

2017 Höllviken IBF (SSL), scout
2015-16 AIK (SSL), cheftræner
2012-15 Malmö FBC (Allsvenskan), cheftræner
2013-15 Sverige (herrer), scout
2011-13 Sverige (U19-herrer), assistenttræner
2011 Sverige (herrer), vikarierende assistenttræner
2011-12 IK SödraDal (2. div.), cheftræner
2008-11 FC Helsingborg (SSL), cheftræner
2004-08 AIK (SSL), assistenttræner
2002-04 Visby IBK (1. div. og Allsvenskan), cheftræner
2000-02 Hässelby/Kälvesta IBK (Allsvenskan), cheftræner
1999-00 Hässelby/Kälvesta IBK (Juniorallsvenskan), cheftræner
1998-99 Halmstad IBK (2. div.), assistenttræner
1992-96 Hässelby IBK, ungdomstræner

Meritter

Herre-VM 2014 Sverige (scout)
U19-VM 2013 Sverige
Europa Cup 2007 AIK
Europa Cup 2008 AIK
SM 2006 AIK