Holdsport er godt til genoptræning

Genoptræning efter skader og sygdom behøver ikke foregå i et fitnesscenter. Studie viser, at holdsport som som f.eks. motionsfloorball er mindst lige så sundt.

Fysisk aktivitet er en hjørnesten i såvel forebyggelse som behandling i sundhedssektoren.

Mange offentlige tilbud er relateret til gang, løb, cykling og klassisk fitnesstræning. Et studie viser dog, at holdsport, som f.eks. motionsfloorball, er et godt alternativ til fitnesstræning i et forebyggelsescenter, da sundhedseffekterne er stort set de samme, men opleves mindre hårdt, skriver Center for Holdsport.

Studiet er lavet i samarbejde mellem Københavns Universitet, Syddansk Universitet (SDU), Københavns kommune og Forebyggelsescenter Nørrebro.

Floorball afløste træningsmaskiner

”Det vigtigste formål med studiet var at undersøge muligheden for at gennemføre træningen i form af tilpassede holdspil, under de aktuelle forhold og rammer samt at undersøge den fysiologiske effekt af fitnesstræning og træning med tilpassede holdspil for målgruppen”, fortæller Trine Kjeldgaard Møller, videnskabelig assistent på Syddansk Universitet til Center for Holdsports hjemmeside.

Studiet er foretaget over to år. Det første år blev deltagerne tilbudt traditionel fitnesstræning med styrketræning i træningsmaskiner og pulsbelastning på motionscykler.

I forsøgets andet år blev træningsmaskinerne erstattet med spil som motionsfodbold og motionsfloorball.

Holdspil føles mindre hårdt end fitness

Studiet på Forebyggelsescenter Nørrebro viste, at effekterne af den traditionelle træning og de tilpassede holdspilsaktiviteter på små baner, var sammenlignelige.

Reducering i kropsfedt, forbedring af balanceevnen og forbedring i gangtesten blev således opnået ved både fitnesstræning og holdspil. Derudover fandt man en positiv effekt på blodtrykket hos de deltagere, der deltog i holdspilsaktiviteterne.

Som et yderligere element fandt man ud af, at deltagerne ikke oplevede den træning, de fik i form af holdspil, som værende ligeså hårdt, som den klassiske fitnesstræning. Det på trods af, at de fik pulsen højere op under holdspilstræningen. For deltagerne betød det stor motivation for at fortsætte holdspilstræningen.

Læs mere om undersøgelsen her.