Dansk deltagelse på internationalt udviklingsseminar

Siden 2017 har Danmark sammen med Polen, Letland, Norge, Slovakiet og Tyskland arbejdet sammen om at have en årlig 6 nationers træningsturnering. I den forbindelse har det danske kvindelandshold netop været i Polen og spille, og i samme ombæring blev der afholdt et fælles floorballseminar for de 6 nationer.

International sparring

To fra det tjekkiske forbund var instruktører på seminaret, og indholdet var bl.a. “den tjekkiske model”, indslag omkring hvordan man udvikler spillere, hvordan man deler viden, hvordan det tjekkiske landshold arbejder, videoanalyse af spillere og kampe, samt hvilken software der kan bruges.

De tjekkiske instruktører fortalte bl.a., at Tjekkiet vandt VM for U19 herrer for første gang i 2019. Her vandt de over Sveriges U19 2 gange – både i gruppespillet og i finalen.

At dømme ud fra de to tjekkiske instruktører, så var det på ingen måde en tilfældighed, at tjekkerne vandt. Således kunne instruktørerne fortælle, hvordan det tjekkiske landsholdstrænere samarbejder med klubberne, hvor de deler viden om spillere, og hvordan de har arbejdet struktureret med deres talentudvikling på landsholdet.

Fælles ambition om at lukke hullet til verdens top 4

En af målsætningerne med seminaret, som afholdes én gang om året i forbindelse med 6 nations turneringen, er at dele viden mellem de 6 nationer og lokalisere konkrete områder, hvor der kan samarbejdes på tværs af nationerne.

Ambitionen med udviklingsseminarerne er på sigt at kunne lukke hullet op til verdens top 4. Det er en lang rejse, men hvis de 6 lande i fællesskab kan løfte hinandens niveau via samarbejde, vidensdeling, udvikling og turneringer, så er det et skridt i den rigtige retning.

To danskere deltog på seminaret

Med på seminaret var to danske repræsentanter. Jonas Risom, som er ligatræner i Strandby/Elling og regionstræner deltog således sammen med Ronni Rix Back, som er bestyrelsesmedlem i Floorball Danmarks bestyrelse og formand for Udviklings- og Breddeudvalget, hvorunder ansvar for træneruddannelse bl.a. ligger.

De to danske repræsentanter var utrolig positive over seminaret, og efter seminaret havde Ronni Rix Back følgende at fortælle:

Det var et rigtig godt seminar, som blandt andet bød på gode og inspirerende oplæg fra de to tjekkiske deltagere, som leder til refleksion og nysgerrighed på, hvad vi kan gøre i dansk floorball for at løfte niveauet hele vejen rundt. Det var ligeledes positivt, at flere af pointerne fra tjekkerne koster gratis, og egentlig kun kræver vilje, for at vi kan overføre det væsentlige til dansk floorball, så vi alle bliver dygtigere klubber, ledere, trænere og spillere. 

Jonas Risom bakker op og fortæller videre:

Det var nogle meget inspirerende oplæg fra de to tjekkere, som især har givet anledning til mange nye tanker, træningsmetoder, spilopbygning og en helt anden tilgang til sporten. Desværre er sporten ikke lige så langt i Danmark, som den er i Tjekkiet, men vi kan lære af dem i forhold til den måde, de med små skridt har flyttet sporten. Deres filosofi om at dele viden med hinanden – selv med modstandere – for at udvikle sig selv og sit eget hold var en klar øjenåbner på mange fronter. Jeg glæder mig til at komme hjem og bruge den inspiration, jeg har fået.

Tjekkiet var heldigvis meget åbne overfor at dele både viden, men også konkrete materialer, som de har brugt. Og det materiale, som de repræsentanter ønskede at få, blev givet med det samme.