OL-drømmen for Floorball

Selvom der er en del tid til Los Angeles skal være værter for sommer OL 2028, så er forberedelserne i fuld gang. Tilbage i februar afslørede The International Olympic Committee (IOC) hvilke 28 sportsgrene, der vil være at finde på OL-programmet.

Disse sportsgrene er som følger: vandsport, bueskydning, atletik, badminton, basketball, kano, cykling, ridesport, fægtning, golf, gymnastik, håndbold, hockey, judo, roning, rugby, sejlads, skydning, skateboarding, fodbold, sportsklatring, surfing, taekwondo, tennis, bordtennis, triatlon, volleyball og brydning.

Den afviklende komite har mulighed for at nominere yderligere sportsgrene til OL-programmet. Når vi træder ind i 2023 vil IOC udmelde hvilke sportsgrene, de har besluttet vil være demonstrationssportsgrene frem imod OL i 2028 i Los Angeles.

Floorball er ikke blandt bejlerne desværre, men derimod forventes det at følgende otte sportsgrene vil have mulighed for at være med:

 • Baseball/softball
 • Karate
 • Lacrosse
 • Flag Football
 • Kickboxing
 • Squash
 • Motorsport (E-kart)
 • Cricket (T20 version)

Set med floorballøjne, så er det jo ikke til at forstå at vores fantastiske seværdige og dynamiske sport ikke er med på en sådan shortlist.

Udfordringen for specielt holdsport disciplinerne, såsom floorball, er antallet af udøvere på et hold. IOC har sat en maksimumgrænse på 10.500 atleter til et OL. Dvs. skal nogle nye holdsport ind, så må nogle andre forlade OL-programmet eller reduceres i antal deltagere.

Pudsigt og forståeligt nok er ingen af de nuværende 28 sportsgrene interesserede i en af disse tiltag, for at tilgodese andre sportsgrene.

Skulle floorball tilføjes til OL-programmet, vil det betyde at hele 408 udøvere skulle fjernes, hvis man tager udgangspunkt i den nye kampafviklings version á 3×15 min spilletid og 17 spillere på hvert hold.

Det ville være let at vende øjnene hen på fodboldsporten og konstatere, at nationerne ikke prioriterer de Olympiske Lege på samme niveau som et EM og VM, hvorfor de ikke stiller med deres bedste spillere. Derfor kunne man her erstatte én holdsport for en anden.

Dog er IOC nødsaget til at påføre sig deres økonomiske briller. De skal tjene penge, og det gør de i den grad ved at have fodbold på programmet. Ved OL i Brasilien i 2016, blev der solgt cirka 1 million billetter til fodboldkampene. Det er et antal floorballsporten ikke kan generere ej heller konkurrere med.

For at opsummere, skal floorball på listen over demonstrationssportsgrene til fremtidige Olympiske Lege, så kræver det at sporten vokser internationalt samt at sporten bliver særdeles stærkere på alle kontinenter. Rejsen og målet om blive en OL-disciplin er i gang, men det er en lang rejse.

Det Internationale Floorball Forbund (IFF), har gjort et stort stykke arbejde for at blive inkluderet ved andre internationale multisportsevent, således floorballsporen bliver eksponeret.

Således er floorball på nuværende tidspunkt inkluderet ved World Games (3.600 deltagere) og Southeast Asian Games Games (5.400 deltagere).

 

Er man nysgerrige på hvilke kriterier IOC kigger på, når det kommer til at udvælgelsen af sportsgrene, er der her en liste med nøglepunkter:

 • Global udbredelse
 • Økonomi
 • Historie (har sporten været på OL-programmet tidligere)
 • Eksponering

Samlet set, bliver en sport vurderet på godt og vel 30 forskellige kriterier.

 

Her er et overblik over de otte demonstrationssportsgrene samt floorballs udbredelse på verdensplan.

Sport  Antal forbund
Kickboxing Ingen data
Motorsport (E-kart) 240
Karate 198
Baseball/softball 141
Squash 122
Cricket (T20 version) 108
Lacrosse 77
FLOORBALL  75
Flag Football 74